© 2021 

Alle rechten voorbehouden | Reframing detentie

Over het project

Op deze website '(Re)framing detentie' delen wij de voortgang van ons onderzoek rond de framing van kortdurende detentie. Dit onderzoek wordt gedaan onder de vlag van Changing Justice Gears door Taalstrategie in samenwerking met FrameWorks Institute en met medewerking van inhoudelijk experts vanuit Restorative Justice Nederland, het PILP en HiiL. Gezamenlijk zoeken we naar nieuwe verhalen en taal om het publiek debat te voeden met reële en veelzijdige kennis rond detentie in Nederland. Zo hopen we de discussie rond de zin en onzin van kortdurende detentie op een actieve en constructieve wijze te kunnen gaan voeren. 


Detentie in cijfers

30.110


mensen werden in 2020 naar de gevangenis gestuurd

70%


daarvan heeft een straf van drie maanden of korter (kortdurende detentie)

45%


van de gevangenen heeft een licht verstandelijke beperking (LVB)

Onderzoekstraject

Om tot goede adviezen voor effectieve communicatie met betrekking tot alternatieven voor kortdurende detentie te komen, doen wij hier framingonderzoek naar. Dit onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen:

  • 1. Construeren Expert Story

    Hiervoor zijn dertien diepte-interviews afgenomen met een diverse groep deskundigen op het gebied van strafrecht, waaronder wetenschappers, juridische deskundigen (advocaten, officieren van justitie en rechters), mensen met directe en indirecte ervaring met justitie en detentie, deskundigen binnen belangengroepen en projectmanagers van justitieonderzoeksprojecten. Hun inzichten zijn gebundeld in een expert story: een samenvatting van wat de deskundigen aan het publiek willen overbrengen. 

  • 2. Analyse van Cultural Models

    Ontwikkelen van een cultural model analysis. Om een beeld te krijgen van de publieke perceptie van strafrecht, zijn twintig diepte-interviews afgenomen met leden van het Nederlandse publiek. Deze interviews zijn geanalyseerd om de diepe, impliciete denkwijzen te identificeren die het publiek gebruikt om te denken over het strafrechtsysteem, detentie, alternatieven voor detentie en herstelrecht. Bij de analyse is gezocht naar gemeenschappelijke denkpatronen die deelnemers met elkaar gemeen hebben. Deze eerste twee stappen geven een mooi beeld van de verschillen tussen de deskundigen en het publiek: waar liggen de kansen en waar de drempels? De resultaten van deze stappen en voorlopige aanbevelingen zijn samengevat in het Engelstalige rapport Strategic Brief Cultural Model Analysis, dat hier te vinden is.

  • 3. Uitvoeren kwalitatieve media-framinganalyse

    Deels deductief en deels inductief is gezocht naar aanwezige frames in het publieke debat, in een onderzoekscorpus dat vergelijkbaar is met een boek van 450 pagina's. Het doel van deze analyse was om zo veel mogelijk aanwezige frames in kaart te brengen rond het Nederlandse strafrecht. Door de anatomie van de frames in kaart te brengen en de samenhang tussen de aanwezige frames te onderzoeken, kunnen adviezen geformuleerd worden over de bruikbaarheid van bepaalde frames om over straf, kortdurende detentie en mogelijke alternatieve (zoals herstelrecht) te spreken. Het rapport, Luxe hotel, leerschool of levenslang?, is hier te vinden.  Een overzichtelijke matrix met alle gevonden frames vind je hier

  • 4. Ontwikkelen & testen framingstrategie

    Door middel van kwalitatieve korte interviews met een doorsnede van het publiek, kwantitatieve experimenten en kwalitatieve focusgroepen krijgen we meer inzicht in welke impact bepaalde frames en woorden hebben op het inhoudelijke debat. Op basis hiervan bepalen we welke frames, woorden en bronnen zinvol zijn om in te brengen voor een constructief publiek debat. 

Share by: